Madlavning for begyndere

Madlavning for begyndere

Evnen til selv at lave mad er et af de første skridt på vejen mod at blive voksen. Det gælder især for studerende, der ofte flytter hjemmefra for at studere i en anden by. Det er en god idé at lære, hvordan man laver lækker og sund mad. Hvordan kommer man i gang?

Madlavning fra scratch

Når man går i gang med de første skridt indenfor madlavning, er det en god  idé at begynde med helt enkle retter.   Det giver ingen mening at kaste sig ud på dybt vand med alt for komplicerede opskrifter. Den slags eksperimenter ender normalt med et nederlag, der gør, at man mister modet på at prøve igen. Det italienske køkken byder på en masse lækre og nemme retter. En af de retter, der er særdeles populær i hele verden, er pasta i adskillige udgaver. Retten er ukompliceret at tilberede og kræver ikke nogen særlige evner. Derudover kan man købe de produkter, der skal bruges, i næsten alle butikker. Ønsker man at komme godt i gang med madlavning er det en god idé at begynde med den klassiske spaghetti Napoli. Den enkle tomatsovs fungerer altid, så det eneste, man skal huske på, er, at pastaen ikke må koge for længe. Et drys revet parmesan på toppen og så er den dejligste aftensmad klar til servering! 

Det næste skridt kan være spaghetti Bolognese, der inkluderer et større antal ingredienser end Napoli, men som alligevel er ukompliceret. Retten vil nok falde i smag hos de fleste, især hos kødentusiaster. Så snart vi har lært at lave de to retter, kan vi gå i gang med at eksperimentere med andre retter med italiensk pasta. Har vi italienske krydderier, f.eks. basilikum, oregano, en god olivenolie og hvidløg på hylden kan vi lave en masse forskellige retter. Pasta smager fortrinligt med grøntsager, ost og kød, så hvis bare du er en smule kreativ kan din aftensmad smage forskelligt fra gang til gang.

Madlavning for sundhedens skyld

I den næste fase af vores madlavningskursus bør vi forsøge at blive lidt mere kostbevidste. Det er enormt vigtigt at vide, hvad vores krop har brug for, og bruge den viden, når vi laver mad. De fleste af os kender – godt eller lidt mindre godt – til kostråd og anbefalinger om sund kost, men det er virkelig en god idé at fordybe sig i emnet. Det vil ikke kun være til gavn for vores smagsløg, men også for vores sundhed. For det første skal man huske på, at friske grøntsager, frugt og den rette mængde vand er grundlaget for en sund kost. Grøntsager bør danne grundlaget for vores madlavning, og frugt bør udelukkende være et supplement. Derfor skal man – når man lærer at lave god mad fra bunden – huske på at komme flest muligt grøntsager i hvert måltid. Frugt kan derimod fungere som et lækkert mellemmåltid eller bruges til at lave en dejlig smoothie eller frugtsalat.

Kornprodukter, mejeriprodukter og kød skal helst betragtes som tilbehør til måltiderne. Ud over det skal man være lidt påpasselig med, hvor meget af den slags produkter man spiser. Har vi lyst til pasta eller ris, skal vi sørge for, at sovsen indeholder mange grøntsager, der vil afbalancere hele måltidet. Det er vigtigt, især fordi pastaretter ofte drysses med parmesan eller der kommes kød i sovsen. Uanset, hvad for en nem opskrift vi vælger skal vi være opmærksomme på, hvor meget grønt vi kommer til at spise i løbet af hele dagen. Nogle gange er det nok at servere en stor portion salat til aftensmaden, så bliver måltidet meget sundere.  

Vi behøver ikke opgive kød, fisk eller æg. Her gælder der bare det samme princip: man skal være opmærksom på forholdet mellem mængden af kød, fisk eller æg og grøntsager. Krydderier, der giver maden en unik smag og gør det muligt at begrænse saltindtaget, er også enormt vigtige. Når man lærer at lave mad er det i begyndelsen en god idé at vælge opskrifter med få krydderier og se, hvordan de smager i de forskellige retter. Efter et stykke tid finder vi ud af, hvilke krydderier der passer til hvilke retter, men det kræver tid og erfaring. Derfor skal madlavning for begyndere startes med meget nemme retter. På den måde mister vi ikke modet, og vi spiser dejlig, hjemmelavet mad.

Enkle retter for studerende


Mange studerende spekulerer over, hvor de kan finde nye opskrifter eller hvor de kan lære selv at lave mad.  Har vi tid til det, kan vi tilmelde os et madlavningskursus for begyndere (i form af almindelig holdundervisning eller online). Den tid, du tilbringer på kurset, giver dig mulighed for at finde inspiration til en masse nemme opskrifter, og måske opdager du, at du har en passion for madlavning. Man kan også vælge den nemmere løsning og prøve at finde inspiration på  hjemmesider med opskrifter. På den slags sider findes der ofte ikke kun en beskrivelse af, hvordan den givne ret tilberedes, men også en hel film med en trin-for-trin guide til, hvordan man får lavet maden. Derudover findes der næsten altid en oplysning om den givne rets sværhedsgrad. Dette er en stor fordel, for på den måde ved vi med det samme, om vi kan klare at tilberede den ret, der har fanget vores opmærksomhed. Nybagte studerende, der gerne vil kunne klare sig selv så hurtigt som muligt, skal i første omgang besøge den slags hjemmesider. Når man tager på studieophold i en anden by, behøver man sandelig ikke være bange for madlavning. På internettet findes der en masse tips og opskrifter, så det er virkelig nemt at få styr på det hele. 

Studerende har ofte ikke tid til at lave mad eller de synes ikke, at madlavning er særlig sjov. Det at lave mad kun til sig selv er rent faktisk ikke særlig rart! Dog skal man huske på, at madlavning kan være en god måde at hygge sig sammen med venner på. Det kommer selvfølgelig an på, om den studerende bor alene eller om vedkommende har et underholdende selskab ved hånden, sådan at han/hun kan lave mad sammen med dem og hygge sig samtidig. Det er et fokusområde for os på Basecamp kollegierne. På disse unikke steder for studerende er køkkenet et fællesareal, derfor er interaktion mellem de studerende et fuldstændigt naturligt fænomen. Idéen bag projektet var at give folk mulighed for at tilbringe tiden med de andre, mens man udfører de daglige aktiviteter. Under fælles madlavning eller spisning dannes der et bånd mellem mennesker, og den tid, man tilbringer sammen, giver mulighed for at tale om forskellige emner og lære hinanden bedre at kende.  

Klik her: studiebolig i København city

Klik her: studiebolig i Lyngby


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *